Parent Coaching

Δουλέψα αρκετά χρόνια με παιδιά διαφόρων ηλικιών, τυπικής και μη τυπικής μάθησης και συναντούσα πολύ συχνά γονείς που δυσκολεύονταν και αναζητούσαν έγκυρο ενημερωτικό υλικό και κυρίως εμψύχωση και στήριξη στον απαιτητικό ρόλο τους! Ήθελα να βοηθήσω τους γονείς να δουν, να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τον καλύτερο εαυτό τους! Ήθελα ακόμα να αλλάξω τον κόσμο, και δεν άργησα να καταλάβω πως αυτό μπορεί να γίνει με μια οικογένεια την κάθε φορά! Έτσι επέλεξα το Parent Coaching («Προπόνηση Γονέων»), πέρασα με επιτυχία στο PCI και σήμερα είμαι η πρώτη Certified Parent Coach® στην Κύπρο!

Το PCI (Αμερικής και International) έχει αναπτύξει από το 2000 ένα μοναδικό, πολύπλευρο, ολοκληρωμένο μοντέλο εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια διαδικασία μεταμόρφωσης, η οποία προκύπτει από τη ζωντανή, δυναμική σχέση του coach με τον πελάτη. Σε αυτή τη σχέση είμαστε ίσοι και μαζί συν-δημιουργούμε το μέλλον σου! Αφορά στην προσωπική ανάπτυξη, την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και την καλύτερη χρήση τους. Στο PCI χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως η θετική ψυχολογία και αρχές από μοντέλα όπως το Authentic Happiness Model, το Appreciative Inquiry, το Parenting as a Living System, το Functional Ecology of Parenting, το Brain-Compatible Parenting κα. Στόχοι είναι το να φτάσεις τις προσωπικές καλύτερές σου δυνατότητες και η αύξηση της αίσθησης της ικανοποίησης και της ολοκλήρωσης ως γονέας!

Το Parent Coaching προέρχεται από την ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική και το mentoring και μοιάζουν αρκετά, αλλά απέχει σε πολύ βασικά σημεία όπως:
Η ψυχοθεραπεία αφορά κυρίως στη θεραπεία τραυμάτων από το παρελθόν, ενώ το coaching ασχολείται μόνο με το παρόν και το μέλλον. Δεν έχει κανόνες και πρέπει, και κυρίως ΔΕΝ θεραπεύει και δεν εκπαιδεύει, μόνο προτείνει επιλογές. Επίσης ως Coach δεν είμαι σε θέση ισχύος, δεν δίνω έτοιμες απαντήσεις και μοιράζομαι προσωπικές (ή άλλες) εμπειρίες και επιστημονική γνώση για στηρίξω τις επιλογές πελατών που είναι γονείς σαν εσένα. Δουλεύουμε ατομικά, με ζευγάρια, ή μικρές ομάδες γονέων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Όπως είπαμε είναι μια διαδικασία, άρα κρατά καιρό, συνήθως προτείνουμε 8-12 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Δεν προσφέρει άμεσες λύσεις και θα πρέπει να εμπιστευθείς την διαδικασία αλλά κι εμένα μέχρι να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις διότι ο κάθε άνθρωπος, όπως και η κάθε οικογένεια, είναι μοναδικός. Θα δοκιμάζουμε κάποιες ιδέες που θα προτείνω, θα αποφασίζουμε μαζί, και θα προχωρούμε με ότι δουλεύει στη δική μας περίπτωση σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μπορούμε να τα λέμε, από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω Skype/Viber/Zoom και η κάθε συνεδρία κρατά περίπου 75’. 

 

Από εμένα θα έχεις αμέριστη συνεχή υποστήριξη, εμψύχωση και επιβεβαίωση για κάθε μικρό βήμα που κάνεις! Θα σε ακούω προσεκτικά, με κατανόηση και ενσυναίσθηση, χωρίς ΠΟΤΕ να σε επικρίνω. Τη σχέση μας θα καλύπτει ένα πέπλο ασφάλειας και εχεμύθειας, αλλά και εμπιστοσύνης για να μπορείς πραγματικά να εκφραστείς ελεύθερα και ειλικρινά. Θα σε προσκαλώ να σκεφτείς νέες πληροφορίες, αλλά ποτέ δεν θα σου πω τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις. Η δουλειά μου σαν coach, είναι να εντοπίζω το καλύτερο μέσα στους ανθρώπους και δεν υπάρχει αυστηρά ένας τρόπος για να γίνει αυτό. Δημιουργούμε μαζί τον νέο εαυτό σου, αν κι εσύ δεσμευτείς να συμμετέχεις στη διαδικασία. Εγώ θα διευκολύνω και θα κάνω πιο αποτελεσματικό το ταξίδι σου! Θα σε βοηθήσω να αναγνωρίζεις τα θετικά και να τα μεγιστοποιείς. Θα μάθουμε μαζί πως να ζεις πιο συνειδητά, έξω από τον σύγχρονο μηχανιστικό τρόπο σκέψης και να είσαι ο γονέας που ονειρεύεσαι… ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ!!!

Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει μια συνεδρία;

Η πρώτη ενημερωτική 30λεπτη επαφή είναι δωρεάν! Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως από το τηλέφωνο (ή skype/viber/zoom), αλλά αν θεςμπορούμε να συναντιώμαστε από κοντά (με μια μικρή έξτρα χρέωση για τις συναντήσεις εκτός Λευκωσίας). Γίνονται εβδομαδιαία, την μέρα και ώρα που θα διαλέξεις και είναι 75 λεπτά οι ατομικές και 90 λεπτά για τα ζευγάρια και τις ομάδες. (Θα πρέπει όλα τα άτομα να δεσμευτούν για το σύνολο των συναντήσεων). Μέσα στην τιμή της κάθε συνεδρίας περιλαμβάνονται οι εξατομικεύμένες υπηρεσίες coaching που θα σου προσφέρω, ιδέες, επιστημονική γνώση και προτάσεις, καθώς και το follow-up που ακολουθεί κάθε συνεδρία και θα το λαμβάνεις μέσα σε 48 ώρες από την τελευταία μας συνάντηση. Μπορείς να επικοινωνείς απεριόριστα μαζί μου και θα λάβεις δωρέαν όποιο υλικό χρειαστεί κατά τη διαδικασία!

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται συνήθως;

– Σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθούμε χρειάζονται περίπου 10-12 συνεδρίες.

Μπορώ να έρθω με τον/την σύντροφο ή με ομάδα;

– Φυσικά! Το Parent Coaching μπορεί να γίνει ατομικά, με ζευγάρια, ή με ομάδες 4-6 ατόμων με παρόμοιες δυσκολίες.

Τι γίνεται στην ενημερωτική συνεδρία;

– Θα μιλήσουμε για τη διαδικασία κι όταν καταλάβεις πως το parent coaching είναι το καλύτερο δώρο ζωής για εσένα και την οικογένειά σου,  θα ετοιμάσουμε μαζί μια συμφωνία συνεργασίας και θα προγραμματίσουμε την πρώτη μας συνάντηση. Στη συνέχεια θα σου στείλω μια φόρμα να μου συμπληρώσεις και να μου στείλεις τουλάχιστον 2 μέρες πριν από την πρώτη μας συνεδρία.